Kilder til beskæftigelsesstatistikken

De såkaldte månedsredegørelser og månedsspecifikationer udgør den mest centrale del af beskæftigelsesstatistikkens datagrundlag, og begge stammer fra virksomhedernes månedlige indberetninger til Skattestyrelsen. Månedsredegørelserne indeholder de enkelte virksomheders samlede månedlige lønudgifter og heraf hvor meget, der er indeholdt til skat og arbejdsmarkedsafgift. I månedsspecifikationerne fordeles løn og skat fra virksomhederne ud på de enkelte ansatte. Månedsredegørelserne er således virksomhedsorienterede, mens månedsspecifikationerne er personorienterede, og de to opgørelser er meget tæt knyttet til hinanden.

I princippet skal en virksomheds samlede lønudgift i månedsredegørelserne svare til lønsummen for de ansatte i månedsspecifikationerne. Dette er da også gældende i langt de fleste af registreringerne, men der er tilfælde, hvor lønnen i månedsredegørelserne er større end lønsummen i månedsspecifikationerne. I disse tilfælde er dele af (eller hele) den samlede løn derfor ikke personhenførbar.

Danske virksomheder og myndigheder mv., der opererer i Grønland og har ansatte med grønlandsk skattepligt, skal indberette den grønlandske A-indkomst og A-skat via de danske skattemyndigheder (eIndkomst). Data fra disse arbejdsgivere modtager Grønlands Statistik fra Skattestyrelsens kontor i Danmark i summarisk form opgjort på måneder for hver virksomhed. Der er således tale om månedsredegørelser uden dertilhørende månedsspecifikationer.

Til at knytte brancheoplysninger på arbejdsgiverne – og derved videre over på de beskæftigede – anvendes Grønlands Erhvervsregister (GER). Brancheinddelingen i beskæftigelsesregistrene er således identisk med den anvendte i GER, og arbejdsgiverne er følgelig registreret under de brancher, de er tildelt i GER. I såvel statistikbanken som i den årlige beskæftigelsespublikation anvendes to brancheinddelinger: den ene er den der anvendes i nationalregnskabet, hvor virksomhederne er inddelt i 30 brancher, mens den anden er en overordnet inddeling på syv hovedbrancher, som det bør noteres ikke er identisk med GER’s hovedbrancheinddeling.

Til at definere den fastboende befolkning anvendes Grønlands Statistiks befolkningsregister. Registret anvendes endvidere til at knytte demografiske oplysninger – såsom bopæl, alder og køn – til beskæftigelsen.

I forbindelse med opgørelser af beskæftigelsen i den offentlige sektor har Grønlands Statistiks register over kommunale udbetalinger af sociale ydelser været en hel central kilde. Registret har gjort det muligt at adskille månedsspecifikationerne i udbetalinger, der stammer fra beskæftigelse i kommunerne og i udbetalinger, der ikke er beskæftigelsesrelaterede såsom pension og arbejdsmarkedsydelse.